Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

18.05.2009
Билателарна средба Македонија-Австрија

На 5 мај 2009 Секторот Внатрешна контрола и Професионални стандарди при министерството за внатрешни работи го посети Австриското Федерално Биро за Внатрешни работи. Мартин Креутнер Директорот на BIA (Биро за внатрешни истраги) официјално ја пречека Македонската делегација Г-ѓа Анета Станчевска помошник на министерот за внатрешна контрола и дадоа преглед на нивната програма.

Во својата презентација Г-дин  Креутнер ја објасни Организација на BIA нивните цели и надлежности како и врските со другите партнери за борба против корупцијата. На база на неколку предходни студии тој ја прикажа оперативната работа на BIA.

Понатаму тој презентирање преглед на неколку национални и интернационални проекти во кој Австрискиот анти-корупциски одел имаше главна улога иницирана од BIA како и мрежа на Европски Партнери за борна против корупцијата и интернационалната анти-корупциска летна школа.

После презентацијата Г-ѓа Анета Станчевска ја објасни структурата и полето на активности на нејзиниот сектор и ја објасни секашната ситуација и проблемите  со корупцијата во Македонија преку презентирање на неколку случаи.

Со цел да се зајакне размената на искуства и да се интезвира соработката помеѓу двата сектора директорот од BIA и EPAC ја покани македонската делагација да учествуваат IACSS 2009 во Јули да земат удел како посмастарач во годишната конференција во ноември оваа година. покажувајќи голем интерес за Австриските Европските и Меѓународните мерки за борба против корупцијата Македонските гости со заблагодарување ги прифатија двете покани.

 

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk