Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

29.03.2009
Неделен билтен на Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди

Во текот на изминатата недела по спроведена дисциплинска постапка, донесени се девет решенија против деветмина вработени во Министерството поради сторени повреди во работењето согласно одредбите по член 133 став 1 точка 4 и член 134 став 1 точка 1, 7 и 8 од Колективниот договор на МВР.

- На еден вработен изречен му е отказ на договорот за вработување, заради сторени повреди согласно одредбите по член 134 став 1 точка 1 од Колективниот договор на МВР, а се работи за :

Б.Б., полициски службеник во надворешна канцеларија за криминалистички работи при СВР Скопје, изречено му е отказно решение (неоправдано изостанал од работа три последователни дена).

- На осумина вработени изречена им е парична казна заради пречекорување на службените овластувања согласно одредбите по член 133 став 1 точка 4 и член 134 став 1 точка 7 и 8, а се работи за :

Д.А., водич на безбедносен реон во полициска станица при СВР Струмица, изречена му е парична казна во износ од 15% од месечната плата во наредните четири месеци (без согласност од претпоставениот старешина во повеќе наврати си заминувал порано од работа);

Д.С. и А.С., полициски службеници во полициско одделение при СВР Куманово, изречени им се парични казни во износ од 15% од месечната плата во наредните три месеци (не изготвиле прекршочни пријави и дошло до нивно застарување);

О.Т., полициски службеник во полициска станица при СВР Штип и Александар Чиплакоски, командир на вод при Одделот за посебни единици, изречени им се парични казни во износ од 15% од месечната плата во наредните шест месеци (ја поминале наплатната рампа со службена легитимација);

Д.С., полициски службеник во полициско одделение при СВР Скопје, изречена му е парична казна во износ од 10% од месечната плата во наредните три месеци (разговарал на мобилниот телефон додека бил на состанок за спроведување на акција);

Љ.Ј. и А.З., полициски службеници во полициско одделение и полициска станица при СВР Скопје, изречени им се парични казни во износ од 10% од месечната плата во наредните четири, односно два месеци (без согласност од претпоставениот старешина го напуштил работното место).

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk