Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

04.01.2015 Активности на Единицата за прв одговор и интервенција за 2014 година
“Алфите“ лани по разни основи привеле вкупно 3696 лица

Припадниците на Единицата за прв одговор и интервенција - “Алфа“, во текот на минатата 2014-та година при вршење на редовна мотопатролна дејност, вкупно извршиле легитимирање на 14.690 лица, потоа преглед на 2704 ПМВ а по разни основи приведени се вкупно 3696 лица.

И тоа: По основ на телеграма, потраги, гласник, Наредба од Основен суд – 700 лица, поради сомнение за извршено кривично дело – 483 лица, по извршено кривично дело – 260,  на лице место во вршење на кривично дело приведени се 113 лица, за издржување на казна затвор – 109 лица, за утврдување на идентитет – 88, за држење недозволени предмети – 80 лица и странски државјани со нерегулиран престој во РМ – 51 лице;

Вкупно приведени лица по ЈРМ – 545
-    Физички напад – 94
-    Нарушен ЈРМ – 267
-    Учество во тепачка - 184

Вкупно приведени лица со оружје – 44
     -  пиштол - 12
     - сингален пиштол - 15
     - пушка - 2
     - експлозивни и пиротехнички средства - 15

Вкупно приведени лица за поседување опојни дроги – 731
-    НН тревкаста материја – 600
-    НН прашкаста материја – 94
-    НН таблети – 14
-    НН течност - 19
-    НН материја - 4

Вкупно приведени лица со ПМВ – 386
-    по телеграма – 248
-    сообраќаен прекршок - 113
-    поради сомнение за извршено кривично дело - 3
-    останато - 22

Вкупно приведени лица со ТМВ - 63

Приведени лица со моторцикл без документи - 24

Вкупна дадена асистенција - 154
   - при вршење претрес на дом и други простории – 148
   - асистенции по други основи - 6

Останати активности на единицата
-    Предадени 166 лица за нарушен ЈРМ (тепачка, физички напад, и сл.)
-    Предадени четири малолетни лица
-    Предадени 27 сторители на кривични дела
-    Пронајдени возила барани по телеграма - 27 
-    Пронајдени и предадени 28 ПМВ и четири мотоцикли предмет на кривично дело
-    Предадено моторни возила - 12
-    за сторен сообраќаен прекршок - 307 лица
-    странци со нерегулиран престој - 507
-    останати случаи на предадени лица - 44
-    обезбедување - 24

Вкупно извршен спровод на 50 лица

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk