Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

03.12.2014
Поднесена пријава против 14-годишен малолетник

СВР Скопје, ККР-„Драчево“ во соработка со Одделението за малолетничка деликвенција и семејно насилство – Отсек за малолетничка деликвенција, со кривична пријава до Основно Јавно Обвинителство – Скопје, предаде малолетно лице на вораст од 14 години поради сомнение дека истиот извршил кривично дело „тешка кражба во обид“, предвидено и казниво согласно член 236/19 од КЗ на РМ, за што од страна на Судија на претходна постапка, одредена му е  мерка притвор во траење од 30 дена.
Со намера да се стекне со противправна имотна корист пријавениот, на 03.10.2014 година во населба Драчево во куќа, извршил кривично дело „тешка кражба во обид“ со што причинил материјална штета од 6.000 денари. Имено, пријавениот малолетник тешката кражба во обид ја извршил на тој начин што на наведената дата со употреба на физичка сила и погоден предмет извадил една од решетките од металната врата со која дополнително била обезбедена балконската врата од кујната каде направил отвор, потоа со подесен алат делувал на крилото од балконската врата и успеал да ја отвори. Преку така отворената врата влегол во куќата со намера да изврши тешка кражба но откако не пронашол ништо вредно што би можел да го украде, без да направи поголемо претурање се откажал од понатамошните намери и по истиот пат од каде што влегол ја напуштил куќата и заминал во непознат правец.
По преземени мерки и активности малолетникот е пронајден и лишен од слобода. Според евиденции на Министерството за внатрешни работи, против 14 годишното лице во текот на 2014 година се поднесени 9 кривични пријави за извршени 14 кривични дела.

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk