Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

10.07.2014 Отсек за превенција при СВР Велес
Превентивна акција за подигање на сообраќајната свест и култура кај возачите

Отсекот за превенција при СВР Велес, ПС Кавадарци и ПО за БПС Кавадарци превземаа мерки и активности на превентивен план согласно согледувањата на безбедносната состојба во врска со регистрирани сообраќајни несреќи во периодот на летните одмори, при што според анализите и статистиката како најчеста причина за несреќите се заморот на возачите или неприлагодената брзина спрема условите на патот.

Така вчера (09.07.) на патниот правец А-1 Градско-Прилеп, полициски службеници од ПС Кавадарци и инспектор по превенција, покрај останатите активности, на возачите кои беа контролирани,  им укажуваа усмено, и им даваа флаери со содржини за заморот и брзината како причинители на катастрофални сообраќајни несреќи.

Целта на акцијата е подигање на сообраќајната свест и култура кај возачите, во врска со почитување на сообраќајните правила и прописи воопшто и испраќање порака до сите учесници во сообраќајот дека прекршоците поврзани со неприлагодената брзина спрема условите на патот и возењето под замор се едни од најчестите причинители на тешките сообраќајни несреќи на патот особено за време на патувањата за годишни одмори.

Акцијата ќе продолжи до крајот на летниот период и тоа на патните правци А1  Градско-Прилеп ,Р1-103 Кавадарци – Неготино, Р1-107 Кавадарци-Росоман и Р1-103 Кавадарци-Мотел Дреново.

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk