Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

26.03.2014 Прес конференција во МВР
Седум лица со измама “успеале“ да добијат субвенции во висина од 3.357.226 денари

Одделот за сузбивање на организиран и сериозен  криминал при МВР на РМ спроведе координирана акција под оперативно име “Тера“ со цел лишување од слобода на вкупно седум лица кои во период од 2008 до 2010 година во повеќе наврати злоупотребиле субвенции за сточен добиток предвиден во програмите за финансиска поддршка во земјоделието, при што до ОЈО Скопје ќе биде поднесена  кривична пријава против:

А.Ш.(71) од с. Блаце-Скопјеи Б.Ш.(38) с. Блаце-Скопје поради постоење на основано сомневање дека сторил кривично  дело „Измама при добивање на кредит или друга погодност“, Д.А.(45) од Скопје, одговорно лице од Ветеринарната болница ДОО Скопје, Н.Б.(49) од Скопје, државен инспектор за земјоделство во ДИЗ – МЗШВ, Б.Р.(51) од Липково, Куманово вработен во Подрачна единица – Чаир при Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, поради постоење на основано сомневање дека сториле кривично дело „Фалсификување на службена исправа“ и „Злоупотреба на службената положба и овластување“, Т.К.(45) од Скопје-раководител во секторот за здраствена заштита и благосостојба на животните при Агенцијата за храна и ветеринарство, поради постоење на основано сомневање дека сторил кривично дело „Злоупотреба на службената положба и овластување“ и „Фалсификување или уништување на деловни книги“ и З.Д.(37) од Скопје, управител – одговорно лице во Вет Медика ЗиА – општина Јагуновце, поради постоење на основано сомневање дека сторил кривично дело „Фалсификување на службена исправа“.

Првите двајца пријавени во период од 2008 до 2010 година, при аплицирање за добивање субвенции за сточен добиток до Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделието и руралниот развој, давале лажни податоци за поседување на поголем број на жив добиток-овци и јагниња, кои реално не го поседувале, а во ваквата измама биле потпомогнати од останатите пријавени службени лица во Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, Ветеринарна станица и Агенцијата за храна и ветеринарство кои со противзаконито работење им овозможиле да ја реализираат измамата.

Пријавениот Д.А. како управител на Ветеринарна болница ја злоупотребил службената положба и овластување и извршил фалсификување на службена исправа на тој начин што постапувајќи спротивно на чл.16 од Правилникот за идентификација и регистрација на животни од видот кози и овци, а вв чл.21 од Законот за идентификација и регистрација на животни од видот кози и овци, не извршил правилно обележување на добитокот со ушни маркици ниту пак имал пописни листи за годините 2008 и 2010 година за првопријавените и внесувал невистинити податоци во базата на податоци на Агенцијата за храна и ветеринарство.

Пријавениот З.Д. како одговорно лице во ветеринарна станица, извршил фалификување на службена исправа, внесувајќи во пописните листи невиситинити податоци за добитокот кој го поседувале двете лица од село Блаце. Т.К. како раководител на Сектор за здравствена заштита и благосостојба на животните при Агенцијата за храна и ветеринарство ја злоупотребил службената положба со неизвршување на службената должност, односно не наредил ниту иницирал инспекција/контрола на овластената организација-Ветеринарна болница или контрола на лице место на одгледувалиштата на првоосомничените, а и спротивно на наведениот Закон не ја контролирал и ажурирал компјутерската база на податоци за идентификација и регистрација на добитокот врз основа на кои податоци АФПЗРР врши исплата на субвенции.

Н.Б. и Б.Р. како службени лица во Државниот инспекторат за земјоделие при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ја злупотребиле службената положба и овластување, односно извршиле фалсификување на Записници за извршен инспекциски надзор во кои внесувале невистинити податоци за извршен инспекциски надзор и утврдена состојба за добитокот.

На овој начин пријавените службени лица, на сопствениците на стадото за период од 2008 до 2010 година им овозможиле да прибават противправна имотна корист во износ од 3.357.226 денари на штета на Буџетот на Р.Македонија и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделието и руралниот развој.

Во текот на денешниот ден сите пријавени лица, освен Б.Ш.(за кој постојат сознанија дека е надвор од Р.Македонија) ќе бидат изведени пред Јавен обвинител од ОЈО Скопје.

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk